SCK

Tävlingsträna

Ofta vet man inte vad man går för innan man verkligen pressat sig själv. Det är en vanlig anledning många anger till varför de börjat att tävlingsträna. Att tävlingsträna handlar om att förbereda sig inför en särskild tävling vilket ofta gör att träningen blir extra hård. Något som blir allt mer vanligt är cykellöp. I Sverige hittar du flera bra cykeltävlingar så som exempelvis Vätternrundan. Cykling är en bra tävlingsform som passar de flesta åldrar – du kan alltså sätta igång både som 20-åring och som nybliven pensionär.

Cykel

Cykelträna i Sverige

Sverige är ett fantastiskt land att cykla i under sommaren. Vackra öppna landskap nere i söder och majestätiska skogar uppe i norr – båda är utmärkta cyklingsmiljöer. Sommartemperaturen i Sverige är också något cyklister brukar tala gott om. Ibland kan det så klart bli lite varmt men allt som oftast ligger temperaturen kring behagliga 20 grader. Under vintern ger Sverige däremot långt ifrån de bästa förutsättningarna för att du som cyklist ska kunna utvecklas eller trivas med din hobby. Det bästa alternativet du har är att få tag på en motionscykel för inomhusbruk. Du kan införskaffa medlemskap på ett gym men något som de flesta cyklister föredrar är att köpa en egen motionscykel. Du kan hitta motionscyklar hos exempelvis Gymkompaniet.se, som har ett stort utbud med något som passar de flesta. Det finns många fördelar med att handla på nätet. Frakten är oftast billig och du har ett mycket större utbud att välja mellan.

Cykelträning

De allra flesta motionsformer och sporter sliter på kroppen. Det sker så klart i olika utsträckning och det är också individuellt. När du håller på med cykelsport kan du vara lugn i vetskapen om att du tränar på ett sätt som är skonsamt mot kroppen. När du tränar för ett långlopp som Vätternrundan är det något du kommer att uppskatta. Principerna för tävlingsträning i cykling skiljer sig inte så mycket från principerna för löpträning. Långa distanspass är viktiga men vill man bli snabbare är det också en god idé att köra intervaller eller korta men hårda pass. Har du inte tid med flera långa pass i veckan bör du satsa på färre, kortare men betydligt hårdare pass istället.