SCK

Köpa cykel

Har du också blivit intresserad för cykling och går i tankar att investera i en ny? Då har du hamnat rätt. Vi tänkte här kort gå igenom vad man ska tänka på, för att cykelköpet ska bli så lyckat som möjligt. Tipsen är hämtad från branschorganisationen Svensk Cykling.

CyklingAnvändningsområde

Det första du måste tänka på innan ditt cykelköp är vad du ska använda cykeln till. Ska den fungera som ett transportmedel mellan jobb och hemmet eller användas till träning och landsvägskörning. Du måste också tänka på när du ska använda cykeln. Är det bara på sommaren eller kanske året om. Bor du i de norra delarna av landet kan det då behövas en cykel som går att byta däck på, som klarar av snötäckta vägar.

Ta hjälp

När du kommit fram till vad du ska använda din cykel till gäller det att hitta en modell som täcker dina behov. Idag finns det otroligt många cyklar på marknaden och väldigt många olika modeller. Ett tips är att ta hjälp av en cykelfackhandlare för att hitta lämplig modell. Genom att anlita en kunnig inom området kan denne ta fram olika passande modeller du kan välja bland. En cykel är en investering och det gäller att hitta en modell som passar just dina behov.

Prova innan köp

När cykelfackhandlaren tagit fram några olika modeller är det bra att provcykla för att känna hur det känns. Att köpa en cykel kan jämföras med att köpa en bil, olika cyklar passar olika människor bättre och sämre. Därför är det bra att prova och känna hur de olika modellerna känns.

Få hjälp med inställningar

När du bestämt dig för en cykel är det bra att få hjälp på affären att ställa in cykeln rätt. Genom att ställa in cykeln rätt kommer det att bli lättare och roligare att cykla. Du minskar även skaderisken då du får cykeln anpassad just efter din längd och kropp.

Tillbehör

När cykeln är bestämd gäller det att se över om du behöver några tillbehör till cykeln. En hjälm är en bra livförsäkring och trots att det inte är lag på hjälm är det att föredra. Kommer du att använda cykeln till och från jobbet kan ett riktigt lås samt en cykelväska vara bra tillbehör. Du kan då enkelt få med dig det som behövs till jobbet utan att ha en väska eller påse hängandes på styret.

Försäkring

Innan du börjar använda din cykel är det bra att se över så du har en bra försäkring. Kommer du att lämna cykeln utan uppsikt, även fast du använder lås, är det bra att försäkra cykeln. Kolla på de försäkringsbolag du har och kolla vilken försäkring som passar dig.