SCK

Cykla säkert

Om bilen var fordonet som utmärkte det förra sekelskiftet är kanske cykeln en lika tydlig symbol för den moderna tiden. Aldrig tidigare har så många trampat runt på svenska vägar, och att en stor del av alla som arbetar skulle välja cykeln som färdmedel kunde man väl inte tro bara för några decennier sedan. Alltifrån den högsta chefen i kostym till städaren på tunnelbanan och förskoleläraren kan du se på vägarna om du är ute en tidig vardagsmorgon.Cykling

Cykelhjälm livsviktigt

Den glädjande ökningen av antalet cyklister på vägarna för också en mörk baksida med sig. Fler cyklister leder nämligen till fler olyckor, och ur trafiksäkerhetssynpunkt är cykeln inte alltid det säkraste färdmedlet. Det är därför viktigt att ha god kunskap för att undvika olyckor. Faktum är att du som cyklist är ganska oskyddad när du möter andra trafikanter, och om du blir påkörd av en bil är det bara hoppas att du har en bra cykelhjälm som skyddar dig. Hjälmen är en livräddare och ett måste om du bryr dig det minsta om din egen säkerhet.

Hitta rätt hjälm

Att hitta rätt cykelhjälm innebär flera moment, och det bästa är att titta runt hos olika återförsäljare. En bra återförsäljare av cykelhjälmar vi kan rekommendera är Cykelkraft. Det du ska kolla på är att hjälmen passar för din huvudform så att den inte sitter löst, och du måste också försäkra dig om att den klarat alla säkerhetstest och därmed är godkänd. Viktigast är att hjälmen känns bra – då kommer du också att ha den på dig varje gång du cyklar.

Trafiksäkerhet

Som cyklist har du andra skyldigheter än en gångare. Endast barn upp till 8 års ålder får cykla på gångbanor: alltså trottoarer som på någon sätt skyltats eller angivs som gångbana. Cyklister ska annars cykla på vägen och hålla samma färdriktning som biltrafiken. Tänk också på att markera tydligt ifall du ska svänga så att omgivningen ser detta.Som cyklist får du inte korsa övergångsställen hur som helst: du måste kliva av cykeln och leda den över övergångsstället om det inte finns något som indikerar att övergångsstället ingå i en cykelbana.Håll fokus på det du gör, prata inte i mobiltelefon medan du cyklar i trafiken. Om du ska lyssna på musik använd endast en hörlur så du fortfarande kan höra trafiken, utifall någon försöker signalera eller ta kontakt med dig.

Flera skäl till att cykla

Att cykeln har fått ett så enormt uppsving i popularitet har flera olika förklaringar. Dels har miljörörelsen i Sverige gjort folk mer medvetna om koldioxidavtryck, och det har gjort att fler och fler väljer bort bilen för att istället åka kollektivt eller – när distansen och vädret tillåter det – cykla. Dels har vi också blivit mer medvetna om hur viktigt det är att motionera för hälsans skull, och det innebär ytterligare ett tungt argument till fördel för cykeln varje gång du står och väger mellan att trampa och att ta bilen.