SCK

Att köpa racercykel

Om du har bestämt dig för att köpa en racercykel finns det en del saker att tänka på. Din budget avgör i första hand, men också vad du har för mål med träningen samt hur mycket tid du vill ägna åt cykeln mellan träningspassen eller tävlingarna.

Välj rätt cykel

För dig som vill komma igång med träningen eller använda cykeln till att pendla med är en instegsracer ett bra val. Den har en mer upprätt körställning och ger mycket för pengarna. Ramen brukar vara i aluminium. Tänk på att välja en cykel med bra hjul och ram, resten går att byta ut efter hand som delarna slits ut eller ditt intresse blir större.En komfortracer är bra för dig som antingen ska börja motionera eller siktar på att ställa upp i något motionslopp. Även den har en mer upprätt körställning för att ge dig en bekvämare körställning. För den som har större budget kan den förutom aluminium också köpas med carbonram.För dig som är mer tävlingsinriktad är en tävlingsracer det rätta valet. Den har en mer framåtlutad, aerodynamisk körställning. Ramen är oftast gjord i carbon och komponenterna är så lätta som möjligt. Flera olika modeller finns på http://www.lannasport.se/. De erbjuder också guider som hjälper dig hitta rätt storlek, växel och däck – det lönar sig alltså att vända sig till proffs för att få en bra cykel.Racing cykel

Växlar

Det finns i huvudsak två olika typer av växlar: utanpåliggande och integrerade.

Utanpåliggande bromssystem

På det utanpåliggande systemet ges olika utväxling genom att kedjan styrs mellan olika drev utanpå navet samt framdrevet. Bromssystemet kräver mer underhåll än det integrerade, men väger mindre och ger heller inget ökat motstånd.

Integrerade bromssystem

Det är ett avancerat bromssystem som är integrerat i navet. Tekniken kan närmast jämföras med växelsystemet på en bil. De finns både med och utan fotbroms. I det senare fallet är de ersatta av handbromsar. Fördelen med dem är att de inte kräver något direkt underhåll. Nackdelen är att de gör det trögare att cykla och systemet är också betydligt tyngre och de inte klarar lika hård belastning som utanpåliggande bromssystem.