SCK

Svenska cykellopp

Cykla är inte bara ett bra sätt att transportera sig på utan också en alldeles utmärkt träningsform. Vill man ha en liten utmaning och även morot i sin träning ska man givetvis cykla något motionslopp eller liknande. Vilka olika lopp som finns i Sverige tänkte vi titta lite närmare på här nedan.

Vätternrundan

Vätternrundan är både det största och mest kända cykelloppet i Sverige och äger som regel rum i mitten av juni varje år. Loppet som mäter totalt ca 300 km går precis som namnet antyder runt Vättern med start och mål i Motala. De senaste åren har över 20 000 cyklister deltagit i loppet.Då en del av Vätternrundan körs nattetid eller tidig morgon är det viktigt att vara välklädd och ha de rätta cykelkläderna.

Göteborgsgirot

För den som gillar att cykla och bor i närheten av Göteborg kanske Göteborgsgirot kan vara någonting. Loppet körs i år 9-10 maj med ett antal olika sträckor att välja mellan. Förutom Stadsgirot som mäter 70 km och som går genom större delen av Göteborg, finns även Halvgirot på 35 km samt två mouintainbike-lopp på 35 km respektive 27 km. Samtliga lopp har målgång på Ullevi.

Ringsjön runt

Är man från Skåne och gillar att cykla är klassikern Ringsjön runt ett givet inslag under året. Loppet som äger rum i slutet av maj har körts sedan 1966 med start och mål i Höör. Totalt finns fyra olika sträckor att välja mellan, 125 km, 65 km, 35 km samt en mountainbike-klass som också mäter 35 km. Årets Ringsjön runt går av stapeln 30 maj.

Vänern runt

Söker man en riktigt utmaning och tycker att Vätternrundan är lite väl enkel kanske Vänern runt kan vara någonting. Med start och mål i Örebro mäter Vänern runt sammanlagt hela 584 km fördelat på tre etapper. Årets upplaga körs 22-24 maj för den som är sugen på en riktig prövning i sadeln.